CAMBODJA EERSTE DAGEN

04-03-2013 02:38

Algemene gegevens per land op de startpagina en verder :

CA

1 maart

Suor-sdei ! Ik weet zelfs nog niet hoe we het moeten uitspreken! Zoveel als hallo !

Alvorens de grens over te gaan nog een bezoek aan de Phapheng Falls, één van de grootste watervallen van ZO Azië.  Het moet gezegd maar die van gisteren vonden we toch ook super en toegankelijker eventueel.

De stap van Laos naar Cambodja is behoorlijk.  Om te beginnen de formaliteiten, 10 minuten quarantin met temperatuuropname in de hals waarna we voor 1 dollar per volwassene een attest van goede gezondheid meekrijgen.  Zonder deze kaart mogen we er niet in.  Dit doet zich voor in een stukje niemandsland op straat.. We ontmoeten onze Cambodjaanse chauffeur voor de komende dagen.  Visa regelen, terug immigratiekaarten invullen etc.  Zo, we zijn binnen.  Dag Laos…  we kijken nog even om.  Cambodja voelt nu al anders.

Eerste bestemming Stung Treng, een provincieplaats aan de Sekong rivier, een zijarm van de Mekong.  De weg ernaar toe is de overgang denken we.  Er is even niks te zien dan een niet al te goede weg.  Regenwoud weg en rubberbomen en cashews in de plaats, jonge aanplantingen.  Plots een brug – chinese makelij.  Daar aan de overkant ligt Stung Treng en daar maken we voor het eerst kennis met de Khmer cultuur.  Het is een zootje ongeregeld daar, een troep.  Sommige huizen die overgebleven zijn vanuit de franse tijd sieren de rivierkant.   Eerst tassen afzetten in de hotelkamer.  Ik zwier de deur van de badkamer dicht en daarachter zit een K…….., even adem inhouden,  ja.  Maar die kan ik pakken !  Die kikker van gisteren onder ons bed daarentegen.  En een warmte.. niet te geloven.  Lékken..

We lopen het stadje in na advies van de receptiedame voor een hapje.  Daarna zoeken we de koelte op bij de airco in onze kamer.  Om 16.00 hr hebben we afgesproken om naar het “Mekong Blue Project” te gaan kijken.  Dit is een project over meerdere plaatsen in Cambodja om de vrouw die het moeilijker heeft aan het werk te zetten.  Kinderen worden ondertussen opgevangen.  Babies liggen of kruipen rond de weefgetouwen.  We krijgen uitleg over de zijderups, ei’tjes, cocon, koken, draden/spinnen, zuiveren, uitstretchen, kleuren, drogen, weven, product.  Een drankje om af te sluiten en weg.  Bij een restaurantje stappen we uit om te “dineren” haha. Hij spreekt wel wat frans maar zijn eten trekt op niks.  Af en toe.. Daarna langs de rivier en terug naar het hotel  Bed in.  De volgende morgen, geen “opstaaneten” zoals we dachten dus terug de stad in.  Het is kwart na zeven en het lijkt al elf uur.  Een halve kilo stonemangoes op de markt blijken op niks te trekken.  Sophie terug met haar zakje.. “I want my money back.” 

 

2 – 3 – 4 maart

Banlung in de meest noordelijke provincie Ratanakiri.  Coppola (Apocalyps Now).  Rode provincie vanwege rode stoffige aarde.  Doet denken aan de kleur van Australië.  Alles kruipt vol stof, zoveel is zeker.  Ik dacht, ik zal ’s een wit Tshirt aan doen..  Na een 2,5 uur komen we hier aan.  Eco lodge Tree Top.  Een hutje op palen in de rimboe, tussen de cashewnoten en de doerianbomen.  Mensen, warm ! Een hangmat, een kussen, een boekje.  De kinderen hebben hier speelmaatjes, kijken een filmpje en nog een.  Wij lezen en langzaam bewegen.  We beginnen te snappen hoe het de kolonialen moet “vergaan” zijn vroeger.  Stillekes blijven zitten.  Wij vinden het niet erg. 

’s Middags even de stad in maar het is enorm chaotisch allemaal.  Iedereen op straat heeft voorrang hier.  Geen aantrekkelijke tentjes om binnen te stappen;  alles draait rond motoren, olie, wisselstukken, af en toe een minimarktje, de grote markt onder gele parasollekes.   Veel schaamtelozer dan voorheen.  Jonge schoffies in blote bast op de scooter met een stel blote benen achterop.  Franke ogen.  En rotzooi.  Mensen moeten hier nog bekomen van het wrede regime onder Pol Pot.  Ze zijn bezig met leven en overleven.  Het is armer en schreeuwt om buitenlandse investeerders.  Veel in elkaar geslagen huisjes waarin alles gebeuren moet.  Ook weer honden overal (appeltje voor de dorst ? :) )

We stuiten op een restaurantje van twee mannen waarvan één nederlander, de andere engels denk ik.  Ziet er hier goed uit.  Een drankje en een pannenkoek voor mami.  Prima spul hier.  Hier komen we morgen eten !

Bij onze hut loopt een nieuwsgierige squirrelachtige bamboerat.  Het komt de hele tijd piepen en speelt een spelletje heen en weer.. we zijn ondertussen al wat gewend.  We zien het wel vanacht..

3 maart

Vanacht was lekker koel, een windje.  De ochtend was koel en daarna ging het een beetje betrekken.  Na het ontbijt een wandelingetje en bij thuiskomst een slang op ons trapke.  Uitgestrekt zal het één meter toch geweest zijn.  Té laat voor een foto.  Ze zijn sneller weg dan dat je ze ziet.  Een ander exemplaar gespot en gefotografeerd.

Vanmiddag naar het meer hier in de buurt.  Daar waren 2 witte blonde kinderen die poedelnaakt in het water sprongen.  Gillende Chinezen en Cambodjanen die met zwemvest in het meer lagen te drijven.  Ze snapten er niks van.  Ooh en aah !!!!!!!!!  En hihihihihihihihihih… en wijzen.  Publiek van op de kant. 

Daarna rondwandeling langs het meer.  Een stukje jungle waar een weggetje doorgekapt was met dus aan de ene kant het meer.  Sander en ik hebben weer een aap door de bomen zien slingeren.

4 maart

Vanacht wakker geworden van de geluiden.  Alsof de beesten in je kamer spelletjes spelen;  Tien minuten ongerust gelegen, vervolgens bedacht dat morgen gewoon weer iedereen gezellig aan het ontbijt zit en toen weer ingeslapen.  Ze hebben gezegd dat de slangen niet gevaarlijk zijn.; Ik hoop dat ik het goed begrepen heb J !  Straks eens opzoeken of de cobra hier ook zit….

 

 

Contact

SOLINE-SASA

debra_pingnet@hotmail.com

dr van de perrelei 79
borgerhout
2140

Doorzoek de website

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode