BATTAMBANG

15-03-2013 16:22

Battambang.  Aankomst 13 maart. Tweede grootste stad van Cambodja, na Phnom Penh.  Het centrum waar het over gaat is niet te groot. 

’s Middags een trip gepland met toektoek.  Eerste stop bij de “bamboo train”.  Je mag op een soort vlot op de spoorweg gaan zitten.  De aandrijving gebeurt met een benzinemotor, aangedraaid met een los touwtje, een herrie.  Zo race je over de sporen, kedoeng kedoeng, tussen de rijstvelden.  Vroeger werd dit vaak gebruikt door de lokale mensen die geen eigen vervoermiddelen hadden.  Dit ging tot in Phnom Penh.  En ofwel werden de treintjes gebruikt om zakken rijst en andere waren mee te transporteren van punt A naar punt B, van veld naar markt.  Vandaag de dag nog steeds in gebruik maar minder. De regel bij tegenliggers is, degene die de minste passagiers heeft moet afstappen, trein van de sporen halen en de tegenligger laten passeren. 

Daarna een rit naar de “killing cave”.  Daar krijgen we een stukje Heiligdom te zien van de Boedhisten ferm verkracht tijdens het regime van Pol Pot en verboden terrein die tijd.  Deze plek werd gebruikt om mensen te folteren en naar beneden te gooien..  Onze toekdriver/gids (Mr Tin) is een “victim of war”.  Hij vertelt er over.  We worden er stil van.

Een stukje terug zijn we met tientallen anderen getuige van miljoenen vleermuizen die elke dag op het zelfde uur bij het vallen van de avond uit een grot komen gevlogen.  Ze kunnen er hun klok op gelijk zetten. Dit gaat ongeveen één  uur door.  Miljoenen zeg ik !  En ’s morgens komen al die vleermuizen terug naar de grot.  Zelfde scenario andersom.  Er wordt gezegd dat ze naar Tonlé Sap vliegen, het grootste zoetwatermeer van ZO Azië en ook de rivier die het meer met de Mekong verbindt ter hoogte van Phom Penh.  Dit fenomeen doet zich voor op twee verschillende plaatsen, naar men zegt gelijktijdig.

De kinderen zijn moe.  Het is een lange dag geweest.  Onderweg naar ons hotel krijgen  we een lekke band.  Eerst wordt de band vervangen, toekdrivers helpen  elkaar.  Achteraf blijkt het het ventiel te zijn..  Sam heeft zin in “bifkus” (beafsteak)..

14 maart, rustdag

Ook hier illy koffie met javanet.. nie goe bezig.

Contact

SOLINE-SASA

debra_pingnet@hotmail.com

dr van de perrelei 79
borgerhout
2140

Doorzoek de website

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode